Μαθήματα ζωής - Αλέξανδρος Ταξιλδάρης

Καταχωρήθηκε στο Στο Σχολείο

 Την Παρασκευή 4/12/2020, ο Παραολυμπιονίκης, ιατρός (φυσίατρος)και άνθρωπος με έντονη κοινωνική δράσηΑλέξανδρος Ταξιλδάρης συζήτησε διαδικτυακά με τα παιδιά της Γ' Λυκείου του σχολείου μας.

Ο Αλέξανδρος είναι ένα χαρισματικό άτομο, πρώην αθλητής, μπήκε στην Ιατρική και όλα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Το 2000, όμως, σε ηλικία 21 ετών συνέβη το αναπάντεχο, το οποίο, βέβαια, μπορεί να συμβεί σε όλους μας.

Είχε ένα σοβαρό ατύχημα στη θάλασσα, ενώ βρισκόταν σε διακοπές ως φοιτητής στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, και υπέστη σοβαρή κάκωση στον νωτιαίο μυελό, που του στέρησε την κινητικότητα. Όλα έδειχναν να ανατρέπονται. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος κατάφερε να κερδίσει τα προσωπικά του στοιχήματα. Μετά από αυτή τη δοκιμασία ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και παράλληλα, ακολουθώντας εντατικό πρόγραμμα προπονήσεων, κατάφερε να αναδειχθεί Παραολυμπιονίκης, κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση (50μ.ύπτιο) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Η επιτυχημένη πορεία του συνεχίστηκε με πολλές διακρίσεις μέχρι το 2012, όταν πλέον σταμάτησε την ενεργό συμμετοχή του σε αγώνες. Επιπρόσθετα, έχει ιδρύσει στην Κομοτηνή τον «Ηρόδικο», έναν φορέα με αξιοσημείωτη δραστηριότητα που βοηθά άτομα με αναπηρία. Μέρος της προσπάθειάς του προς την Ολυμπιακή νίκη έχει κινηματογραφηθεί σε ταινία με τίτλο «Ανάδυση». «Δεν είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλοι έχουν ειδικές ανάγκες», τόνισε στα παιδιά. «Είμαστε άνθρωποι με αναπηρία που έχουν υποστεί κάποια βλάβη. Η ενέργεια που έχουμε πρέπει να δίνεται πίσω, στον Άνθρωπο. Ο καθένας μας έχει δυνάμεις μέσα του, που δεν γνωρίζει, πόσο ισχυρές είναι…»

Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης είναι εδώ και χρόνια φίλος του σχολείου μας, αφού το 2005, έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου, είχε επισκεφτεί δια ζώσης τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη και είχε μιλήσει στους μαθητές/τριες. Χαιρετηθήκαμε και δώσαμε ραντεβού να βρεθούμε από κοντά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 

Εκτύπωση