Υποτροφίες 2018
2 Μαΐου 2018

Γυμνάσιο - Λύκειο


Το Μεγάλο Αδιέξοδο της Κρίσης

Κ
αθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενός γενικού αδιεξόδου που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Πολλοί αρέσκονται να προφασίζονται ως αιτία την οικονομική κρίση, ανάγοντας το γεγονός σε οικονομικό συμβάν και περιορίζοντάς το αποκλειστικά σε οικονομικό επίπεδο. Είναι όντως όμως έτσι;
Ναι, η κρίση είναι κυρίως οικονομική και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την αδυναμία των ανθρώπων να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να διάγουν έστω ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Είναι, επίσης, διακριτή σε ποσοστά και αριθμούς που μαρτυρούν την αύξηση της ανεργίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και μία βόλτα στην πόλη είναι αρκετή να καταδείξει την παρούσα κατάσταση: από τις συνήθειες των πολιτών που έχουν αλλάξει άρδην, αλλά, κυρίως, από τα πολλά καταστήματα, τα οποία πλέον έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο.

 Προσπερνώντας, όμως, κάποιος, το επιφανειακό - πλην υπαρκτό - οικονομικό αδιέξοδο, θα έρθει αντιμέτωπος με μία μεγάλη αλήθεια, κατά τη γνώμη μου πιο ισχυρή από το οικονομικό τέλμα. Θα διαπιστώσει - μετά λύπης- ότι η κρίση είναι πολυεπίπεδη και όχι μόνο οικονομική.
Πρωτίστως η κρίση είναι ηθική. Και μάλιστα αυτή η ηθική κρίση που τώρα έγινε αντιληπτή, είναι και αυτή που μεταξύ άλλων μας οδήγησε εδώ. Διότι, όταν κάποιος δεν πλήρωνε τους φόρους που του αναλογούσαν, αδιαφορούσε για τους συμπολίτες του και τον ενδιέφερε μόνο το ιδιοτελές του κέρδος και το προσωπικό συμφέρον, επωφελούνταν παροχών που δε δικαιούνταν, με ανακριβή και ψεύτικα στοιχεία και απομυζούσε από το κράτος χρήματα, υπεξαιρώντας κατ’ ουσίαν τον ίδιο του τον εαυτό, είναι σαφές το ηθικό τέλμα που βρισκόμασταν και το οποίο γίνεται πλέον ολοένα και πιο αντιληπτό. Με την παράγραφο αυτή, δεν επιδιώκω να συγκαλύψω την ευθύνη των πολιτικών - αυτοί είναι και οι κυρίως υπεύθυνοι της όλης κατάστασης- διότι όλα αυτά συνέβαιναν με την ανοχή τους. Όμως είναι καιρός, αν δε θέλουμε να αναλωνόμαστε σε μία απλή – πλην ουσιαστική- κατακραυγή της άρχουσας τάξης, να εντοπίσουμε και τις δικές μας ευθύνες στη σημερινή διαμορφωθείσα πραγματικότητα.
Η κρίση επίσης σαφώς είναι και πνευματική – πολιτιστική. Τα τελευταία χρόνια πόσα εύπεπτα και ευτελή θεάματα δεν έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας. Πόσες υποχωρήσεις στην ποιότητά τους δεν έχουν γίνει λόγω της κρίσης και πόσα καλαίσθητα τεκταινόμενα έχουν πάψει πλέον να λαμβάνουν χώρα. Όλοι μαθαίνουν να συνηθίζουν στο φτηνό και από οικονομική και από ποιοτική άποψη. Και δε θα είχα καμία απολύτως ένσταση στο “φτηνό” από οικονομική άποψη, αν συνοδευόταν πάντα και από ποιοτική αρτιότητα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταδείξω και την απουσία των πνευματικών ανθρώπων από τα πράγματα της χώρας, αλλά και την αδιαφορία των υπολοίπων, όταν οι πρώτοι εκφέρουν άποψη γι’ αυτά.
Δε χρειάζεται μεγάλη οξύνοια ,τέλος, για να διαπιστώσει κανείς και το πολιτικό αδιέξοδο που η κρίση έχει επιφέρει. Η (δικαιολογημένη) δυσπιστία των πολιτών στα μέχρι πρότινος άρχοντα κόμματα οδηγεί, όπως είναι αντιληπτό, σε ακόμα πιο επιζήμιες επιλογές την κοινωνία. Σε επιλογές ακραίων απόψεων και αντιλήψεων, απόψεις μισαλλόδοξες και απόλυτες που δεν ανταποκρίνονται στην πολυπολιτισμική πραγματικότητα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και δε συνάδουν με αυτή. Και παρότι στοιχεία και κατηγορίες έχουν προσαφθεί προσφάτως στους πολιτικούς αυτούς χώρους, εντούτοις, παραμένουν επικρατής πρόταση ανάμεσα στην εκλογή των πολιτών για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Αν όλα αυτά πάψουν να λαμβάνουν χώρα και να παρατηρούνται κατά κόρον στην ελληνική κοινωνία, τότε πράγματι υπάρχει ελπίδα για έξοδο από το αδιέξοδο. Αναμφίβολα, όμως, για να μη φτάσουμε στον πυθμένα του τέλματος, αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει τώρα και αποτελεί επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ.

Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης
είναι φοιτητής του τμήματος
Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.
και απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 
Μοιραστείτε το

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη
12χλμ Θεσ/νίκης - Μουδανιών
Τ.Θ.: 60408, 57001 Θέρμη
Θεσσαλονίκη
T: +30 2310 475958-9
F: +30 2310 489002
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφή στις Ενημερώσεις

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη

Blogs Καθηγητών

 

 

 

 

 

 

 

  

Ο Καιρός

Νεφελώδης

16°C

Θέρμη

Νεφελώδης

Υγρασία: 54%

Άνεμος: 22.53 km/h

  • 19 Μαρ 2018

    Rain 16°C 10°C

  • 20 Μαρ 2018

    Περιοδική Βροχόπτωση 17°C 8°C