Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου σε graphic novel

Συζήτηση με τον  εικονογράφο Γιώργο Γούση

 Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Α3 του  Λυκείου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, συζήτησαν διαδικτυακά με τον δημιουργό κόμικ και εικονογράφο του graphic novel Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις συνθήκες δημιουργίας και τα κίνητρα του δημιουργού.

Ο Γιώργος Γούσης μίλησε για την πρό(σ)κληση που δέχθηκε από τους σεναριογράφους Δημοσθένη Παπαμάρκου και Γιάννη Ράγκο να βρει τον ρυθμό και την ισορροπία ανάμεσα στις λέξεις και στις εικόνες, για να αποδώσει το κλασικό έργο της κρητικής λογοτεχνίας. Εξήγησε ότι στην αρχή απέρριψε την πρόταση ως παλαιομοδίτικη. Το γεγονός, όμως, ότι ο Βιτσέντζος Κορνάρος δεν περιγράφει πρόσωπα με ακρίβεια και δεν προσδιορίζει αυστηρά την περίοδο δράσης των χαρακτήρων του, τον ώθησε να ερευνήσει στοιχεία από την αρχαία, τη βυζαντινή και την αναγεννησιακή περίοδο, να δώσει έμφαση στον φωτισμό των καρέ, ώστε να αποδώσει τη μεσογειακή νύχτα και το αττικό φως και να καταλήξει στις απλές φόρμες που αφήνουν περιθώριο στον αναγνώστη να φανταστεί. Τέλος ο εικονογράφος του Ερωτόκριτου, υπογράμμισε στους μαθητές ότι δεν αντιμετώπισε το έργο ως ρομαντικό μυθιστόρημα, αλλά ως έργο που θίγει διαχρονικά το θέμα των ταξικών διαφορών.

 

Εκτύπωση Email

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη
12χλμ Θεσ/νίκης - Μουδανιών
Τ.Θ.: 60408, 57001 Θέρμη
Θεσσαλονίκη
T: +30 2310 475958-9
F: +30 2310 489002
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blogs Καθηγητών