Μα πάνω από όλα να λες την αλήθεια στα παιδιά, αλλά να μην τα απελπίζεις

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 είχε αέρα, κι έτσι μπορέσαμε να πάμε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και από το σήμερα στο χθες με μεγαλύτερη ευκολία, για να γνωρίσουμε την ιστορία δύο πόλεων στα χρόνια της Κατοχής.

Συντροφιά μας δύο σπουδαίες συγγραφείς, η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και η Αλεξάνδρα Μητσιάλη και απαραίτητο όχημα τα βιβλία Τραγούδι για τρεις, Ο καιρός της σοκολάτας και Ξυπόλυτοι ήρωες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη συναντήθηκαν διαδικτυακά και συνομίλησαν μαζί τους στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας και του προγράμματος Μήνας Εφηβείας των εκδόσεων Πατάκη.

Πόσο ζωντανοί είναι οι χαρακτήρες ενός έργου μυθοπλασίας για τη δημιουργό τους; Ποια η σχέση της λογοτεχνίας με την αλήθεια; Πώς μιλάει κανείς σε παιδιά και εφήβους για δύσκολα θέματα, για τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και την Κατοχή; Πώς γίνεται να ξεχνούν οι άνθρωποι που κάποτε αντιστάθηκαν; Γιατί να πεθαίνουν οι χαρακτήρες στα παιδικά βιβλία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Αποχαιρετώντας τις συγγραφείς, πήραμε μαζί μας την ομορφιά του να πλάθεις ιστορίες όπως θα έχτιζες μια πόλη ή όπως θα έφτιαχνες ψωμί, να βλέπεις την ανθρωπιά να νικάει ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές, να ακούς τις ιστορίες των ανθρώπων δίπλα σου και να σε πονούν τόσο, ώστε να αναλαμβάνεις την ευθύνη να τις αφηγηθείς. Μα πάνω από όλα να λες την αλήθεια στα παιδιά, αλλά να μην τα απελπίζεις. Τις ευχαριστούμε ολόψυχα.

 

Εκτύπωση Email

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη
12χλμ Θεσ/νίκης - Μουδανιών
Τ.Θ.: 60408, 57001 Θέρμη
Θεσσαλονίκη
T: +30 2310 475958-9
F: +30 2310 489002
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blogs Καθηγητών