Υποτροφίες 2018
2 Μαΐου 2018

Γυμνάσιο - Λύκειο


Αν σταματήσω, το ίδιο θα κάνει κι αυτός

Πώς κλίνεται το "θυμάμαι";  Σε ποιο πρόσωπο να το αντικαταστήσω ή μήπως να το υποκαταστήσω με το "ξεχνώ", που είναι ανώδυνο; Είναι ρήμα  ουδέτερης ή ένοχης διάθεσης; Κλίνεται σε όλους τους χρόνους ή έχει μόνο Ενεστώτα διαρκείας; Μεταβαίνει η ενέργειά του σε κάποιο αντικείμενο ή επιστρέφει  ακόμη πιο ορμητικά στο υποκείμενο;

 Και η "μνήμη"; Έχει όλες τις πτώσεις ή κρίθηκαν έκπτωτες πλην της κλητικής, γιατί μόνο αυτή επικαλούνται όσοι έχουν μνήμη; Μπορείτε να κλίνετε στον ενικό το ονοματικά σύνολα: "η συλλογική μνήμη", "η κατασκευασμένη μνήμη", "η επιλήσμων μνήμη";

Επιδιώκοντας, στο πλαίσιο των μαθημάτων επιλογής της Α΄ Λυκείου "Ιστορία Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού" και "Μουσικής Παιδείας", να προσεγγίσουμε την περίοδο της επταετίας 1967-1974 με όχημα τις λέξεις και τις νότες, σκύψαμε πάνω στο βιβλίο του Αδάμ Δράγα "Εμείς σπείραμε. Εσείς θα θερίσετε" και μέσα από την αφήγηση της προσωπικής του διαδρομής από την εμφυλιακή Ελλάδα ως τη μεταπολίτευση, τον κάναμε κοινωνό στην εκπαιδευτική διαδικασία που στόχο είχε τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος μνήμης.

Αυτός που έζησε μια τραυματική εμπειρία  και την κατέγραψε, αυτός που καλείται να την διδάξει κι αυτός που τη διδάσκεται βρίσκονται γύρω από το ίδιο τραπέζι. Ο πρώτος ακουμπάει στην επιφάνεια του τραπεζιού το τραύμα του, "δίνει φωνή στο παρελθόν",  λογαριάζεται με τις τραυματικές εμπειρίες, με ακραία γεγονότα, με τα μετατραυματικά τους συμπτώματα. Ο δεύτερος καλείται να οργανώσει ένα πλαίσιο χρήσης βιωματικών μεθόδων μάθησης, όπως είναι ένα μουσικοθεατρικό εργαστήρι, μέσω των οποίων με δημιουργικό τρόπο θα προσεγγίσουν οι μαθητές πτυχές του παρελθόντος χωρίς να το εργαλειοποιήσουν σε πίνακες και χρονολογίες. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να συνθέσουν τις γνώσεις που αποκτούν για μια ιστορική περίοδο, όχι απλά περιγράφοντάς την αλλά ανασυνθέτοντάς την και παρεμβαίνοντας δυναμικά με λόγια και με τραγούδια.

Αποτέλεσμα αυτής της ανασύνθεσης της επταετίας 1967-2017 είναι η θεατρική μεταφορά του βιβλίου του Αδάμ Δράγα με τον τίτλο "Αν σταματήσω, το ίδιο θα κάνει κι αυτός", που παρουσιάστηκε από μαθητές της Α΄ Λυκείου και τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017.

Μοιραστείτε το

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη
12χλμ Θεσ/νίκης - Μουδανιών
Τ.Θ.: 60408, 57001 Θέρμη
Θεσσαλονίκη
T: +30 2310 475958-9
F: +30 2310 489002
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφή στις Ενημερώσεις

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη

Blogs Καθηγητών

 

 

 

 

 

 

 

  

Ο Καιρός

Νεφελώδης

5°C

Θέρμη

Νεφελώδης

Υγρασία: 87%

Άνεμος: 6.44 km/h

  • 23 Μαρ 2018

    Rain 13°C 5°C

  • 24 Μαρ 2018

    Rain 12°C 3°C